Kurkuma – ajurvédský zázrak a superpotravina za pár korun

Kurkuma je poměrně málo známým kořením, které kromě toho, že dobře chutná, má také velmi pozitivní účinky na lidské zdraví. A to tak velké, že ji lze bez nadsázky označit jako superpotravinu. Kurkumu přitom koupíte ve specializovaných prodejnách za pár korun.

kurkuma
Kurkuma je sušený mletý oddenek kurkumovníku dlouhého. Obr.: Manataka.org

Hlavní účinnou látkou v kurkumě je kurkumin, který je často využíván také jako barvivo (najdete ho také pod označením E 100). Kurkumin působí jako antioxidant a má protizánětlivé a protirakovinné účinky. To ovšem zdaleka není všechno. Kurkuma pozitivně působí na mozek, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, upravuje zažívání a oddaluje stárnutí.

Podle ajurvédských lékařů kurkuma čistí tělo a čakry na jemně hmotné úrovni. Je sattvická – tzn., že vyživuje nejen tělo, ale i duši a přináší lehkost a zdraví.

Kurkuma se nicméně moc nedoporučuje těhotným ženám a lidem se slabými či nemocnými játry. Existují prý také studie, že dlouhodobá konzumace velkých dávek kurkuminu může vést k cukrovce.

Jak užívat kurkumu?

Kurkumu můžete bez problémů konzumovat v množství cca jedné čajové lžičky denně. Jde o skutečně zdraví prospěšné koření a je možné ji přidávat k mnoha jídlům. Někteří sportovci si například kurkumou obohacují třeba proteinové nápoje.
kurkuma 2
Zdroj: firstdescents.org

Kurkumin se však obecně těžko vstřebává, takže posypat si toto koření třeba rýži či salát moc nestačí. Tady je pár tipů, jak vstřebávání kurkumy zlepšit:

  • Využití tuků – kurkumin se rozpouští v tucích. Mnoho receptů indické kuchyně začíná tím, že na pánvi rozehřejete olej nebo máslo ghí a chvíli v něm koření včetně kurkumy restujete. Zkuste to také tak i u běžných receptů.
  • Teplota – kurkumin se lépe rozpouští a vstřebává za vyšších teplot. takže platí výše uvedené. Delší působení vysokých teplot ale účinné látky v kurkumě degraduje, takže všeho s mírou.
  • Černý pepř – použití tohoto běžného koření prý vstřebávání kurkuminu radikálně zvyšuje. Takže do jídla přidejte trochu pepře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*